Gekloofd Kastanjehout

Van Biezen Kastanjehout levert ook gekloofd kastanjehout en bezaagde kastanjehouten palen.  De kastanje palen kunnen half rond gekloofd of bezaagd zijn, maar ook kwart rond of 1/3 rond.

 

Gekloofd kastanjehout

In Belgie en Nederland worden deze gekloofde kastanje palen niet vaak gebruikt. Echter in Frankrijk worden deze palen meer toepast dan ronde palen omdat de duurzaamheid veel hoger ligt. Dit komt doordat het gekloofde en bezaagde kastanjehout uit veel zwaarder hout wordt gehaald. Deze zwaardere kastanjehouten stammen hebben als voordeel  dat ze veel rechter zijn en bovendien zijn ze veel ouder. Omdat het kastanjehout langer heeft kunnen groeien is de kern ook meegegroeid. Het kernhout is het hardste gedeelte van de kastanje paal. In het gekloofde en bezaagde kastanjehout zit dus meer kernhout dan in de ronde palen en is daardoor sterker en gaat langer mee.

De diameter van gekloofde kastanje palen

De gekloofde en bezaagde palen worden doorgaans gemixed in een bundel of pallet. Om de diameter van de kastanje paal te bepalen wordt de omtrek van de paal gemeten aan de bovenzijde van de paal. De meest voorkomende maat is de omtrek 27cm/33cm. Dit is vergelijkbaar met een ronde paal in de diameter 10cm.

 

gekloofd kastanjehoutkloofmachine kastanjehoutkastanjehout half rond gezaagdgekloofde kastanje paal